perjantai 4. huhtikuuta 2014

VIIMEINKIN CALUMETISSA!

Mentiin heti herättyämme aamupalalle. Kello oli 08:40 ja aamupala yhdeksään saakka. Respassa oli tiskin takana kyllästyneen näköinen nainen, joka töksäytti huomenet. Outi luovutti heti alkuunsa ja luikki takaisin huoneeseen. Me Päpin kanssa yritettiin särpiä jotain. Kahvikin oli loppunut ja tämä palvelualtis tuli tömistellen keittämään lisää. Paahdeltiin leivät ja otettiin kahvit. Yhtäkkiä tämä "tamma suhina" puhalsi paikalle, löi eväät nippuun, tyhjensi jääkaapin ja vei kaiken mennessään pois! Kello oli 09:00. Aamupala oli loppunut.

Lähdettiin hotellista ja Kaijan mieliksi ajettiin sen maailman korkeimman intiaanin kautta.

                               

Seuraavaksi gepsiin naputeltiin osoitteeksi Bruce Crossing. Jos joku teistä sattuu muistamaan Yleltä tulleen dokumentin Haapalan veljeksistä, jotka asuivat yhdeksänkymppisinä poikamiehinä Michicanissa ja puhuivat sujuvaa suomea. Nämä veljekset olivat asuneet ikänsä Bruce Crossingissa, käymättä kertaakaan suomessa. Linkki ohjelman klippeihin on tässä... Haapalan pojat USA. Matkalla ihailtiin taas yhtä siniristilippua.


Kovin oli masentavan näköinen kylä tämä Bruce Crossing. Pistäydyttiin postikonttorissa ostamassa Marybeth Pertulta postimerkkejä ja naapurin internet-kahvilasta isot mukit kuumaa tiskivettä. Möivät sitä siellä kahvina. Oli tuo Tulpon pojan motellikin vähän huonossa hapessa. Lappu luukulla ja näemmä myynnissä. Nyt kannattais Kuusalaisten olla näpäkkänä, niiin vois jatkaa vielä samalla nimellä!


Jatkettiin ylöspäin kohti Houghtonia. Matkalla ei ollut mitään sen kummempaa, kuin muutamia suomalaisia tiennimiä ja aina vaan enemmän lunta. Kinokset vain kasvoivat teiden varsilla.



Sitten tulimme Toivolaan! Kylään joka sulatti Outin sydämen kertarykäsyllä. Poikettiin sivuun ja Outi huuti navin kanssa kilpaa "käänny takaisin, niin pian kuin mahdollista". Ei kuulemma aikonut astua sisään Mosquito Inn-ravintolaan, epäili katon romahtavan, kun oven lyö perässään kiinni. Nähtiin me yksi talo, jossa oli unohtunut ovi tuiskulla auki, eikä sitä enää sittemmin oltu yritetty sulkea. Savu nousi kuitenkin piipusta.




Lähestyttiin Houghtonia ja miltei jokaisessa mainoskyltissä luki suomalaisia nimiä. Oli Someron tehdas, Riutan myymälä, Kinnunenkin kauppasi jotain jne. Mentiin sillasta yli Hancockin puolelle ja jatkettiin ylös kohti Calumetia. Hancockin puolella osa kadunnimistä oli paremmallakin kielellä. :)


Hancockista oli noin 11 mailia Calumetiin. Ajeltiin vähän sellaisella avoimella mielellä, kun ei oikein tiedetty mitä odottaa. Kaikkialla näkyi kuitenkin merkkejä kaivostoiminnasta ja mainareista.


Calumetin historiallinen keskusta oli kuin jokin joulukaupunki. Jalkauduttiin ihmettelemään ja poikettiin ensimmäiseen lahjakauppaan. Sieltähän ei sitten heti päästykään irti. Italialaissukuinen kauppias, jolla oli tietenkin suomalaissukuinen vaimo alkoi kyselemään mistäpäin suomea ollaan. Kertoili tietoja suomalaisista Upper Peninsulan alueella. Sanoi, että tämän alueen asukkaista 75% on suomalaisia! Hänen poikansakin on naimisissa suomalaisen kanssa, jonka sukunimi on kuulemma vaikeahko... Niilekselä. Kauppiaalla oli mielenkiintoinen kirja, Houghton County Directory 1905-1906. Hilille tiedoksi, että vähän ku puhelinluettelo. Monta oli tuttua nimeä, kun sitä hieman sain selailla. Lopulta irtauduttiin ja ajeltiin vielä ihmettelemässä Kalumeetin valtion kinoksia. Toiset oli tehnyt lumitöitä enemmän, toiset vähemmän.






Nälkäisinä ajettiin lopulta Applebee-ravintolaan syömään hyvät pihvit. Siellä ruokaa odotellessa, naapuripöydän vanhempi mies kysyi olemmeko suomesta. Myönnettiin olevamme. Ihanko oikeasti? Mistäpäin suomea? Olemmeko opiskelemassa? Lomalla? Eikö ole sukulaisia? Selvisi, että mies vaimoineen olivat 100% suomalaisia, mutta eivät puhuneet suomea. Vaimon suku oli Kiimingistä ja miehen suku Kukkolankoskelta ja sieltäpäin. Suomenkielen tunnistaa kuulemma aina sanasta "niinkö". Lähtiessämme saatiin vielä hyvän matkan toivotukset ja hei-heit! Mitähän se huominen täällä tuo tullessaan...?

13 kommenttia:

  1. Toi Hiawatha on hieno! Joo nyt täytyy kyllä sanoa ku kattelee noita kuvia, että tässävaiheessa mulle ois iskeny ikävä kotia. Vähemmän kutsuvalta tuo ympäristö näyttää :(
    Mutta taas toisaalta, siellä vois HIIHTÄÄ!

    VastaaPoista
  2. Mä oon niiin kade tosta teiän reissusta! Mahtavia paikkoja näkyy ja onneksi ei tullut sakkoja ;) -Senja

    VastaaPoista
  3. Pikkasen on kyllä kieltämättä reitin varrella asutuksessa heittoja. Eilen komeita pilvenpiirtäjiä, ja nyt voin kuulla korvissa sen rautasen pihaportin narinan.. iik! Mutta eipä taija olla paikkaa jossa ei suomalaisuuteen ois siellä törmänny. niin ja jos saan pidettyä teihin hyvät välit kotimatkaan asti, ni ette kyllä tuo mitään suomi-mukia! :D p.s. onneks on kummitäti vielä tallessa <3

    VastaaPoista
  4. Pikkasen on kyllä kieltämättä reitin varrella asutuksessa heittoja. Eilen komeita pilvenpiirtäjiä, ja nyt voin kuulla korvissa sen rautasen pihaportin narinan.. iik! Mutta eipä taija olla paikkaa jossa ei suomalaisuuteen ois siellä törmänny. niin ja jos saan pidettyä teihin hyvät välit kotimatkaan asti, ni ette kyllä tuo mitään suomi-mukia! :D p.s. onneks on kummitäti vielä tallessa <3

    VastaaPoista
  5. Ja minä kun katoin että oli niin hienoja mukeja! Lukiko siinä yhessäkin, että koita olla kadehtimatta, ei me kaikki voida olla suomalaisia? :D

    VastaaPoista
  6. Tiedän eräänkin Toivolan, joka varmasti haluaisi käydä itsensä mukaan nimetyssä paikassa ;)

    VastaaPoista
  7. Herttileijaa! Oikein säikähin ku näin tuon pikkusiskon inkkarin kans; luulin olevani teijän mukana ( näytti Päpi ihan minulta). Tämäkin vielä. Siellä näyttää tosi kiinnostavalta, voisin kyllä koluta tuommosia seutuja vähän aikaa. Pomo tulee kohta päästämään minut kotia, sitte taas viideksi teatterille. Ollikin tulee Eelin kans kahtomaan. Jospa juhlistas jotenkin hääpäivää....Tuomokin Askon kans Hesassa! Näissä tunnelmissa Hili

    VastaaPoista
  8. Tuo inkkari oli kyllä aika komia. Oli Kokoumilla pikkasen mittaa. Mut eip siinä eilinen päivä meni migreeniä mornottaessa, tämän päivän Elina oli kylässä ja huomenna juhlitaan kolmet synttärit lasten kaa. Eli ei vissiin huomennakaan skypetetä :D Mut halei ja pusui! <3

    VastaaPoista
  9. Minä kahtoin kans että anoppihan se siellä inkkaria halailee :D
    Maisemathan on ihan niin kuin jostakin länkkäristä, ihan niin kuin se Power Parkin lännenkylä, eli ei mitenkään kammottavaa tai pelottavaa :D
    siellähän on täysi talvi, tuollaisia nietoksia ei ole täällä näkynyt muuta kuin joulukorteissa ;) tänään ollaan paistateltu päivää ja ajeltu keltaisella pakettiautolla niin komeassa kevätsäässä ja auringonpaisteessa että!!!! :)
    -Heli

    VastaaPoista
  10. Se oli hyvä se dokkari niistä Haapaloista,Chicagosta voisit hommata mulle magneetin ★

    VastaaPoista
  11. Haapalan poikien jutun oon kahtonut jo monta kertaa ja aina yhtä mukava!

    VastaaPoista
  12. Mitäkähän sukua lie olleet ne Kiiminkiläiset?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei kyllä oo enää minkäänlaista muistikuvaa. Sanoivat vain, että vanhemmat ei halunneet opettaa suomea. Muistaakseni olivat kuitenkin käyneet Suomessa jonkun tanhuryhmän mukana.

      Poista